پیش از آنکه بدانیم گواهی ارزش افزوده چیست، ابتدا باید در مورد قانون مالیات بر ارزش افزوده صحبت کنیم؛ قانون مالیات بر ارزش، یکی از انواع مالیات است که در واقع مالیات بر مصرف محسوب می‌شود، و در بیش از 140 کشور جهان وجود دارد؛ که تولیدکننده محصولات و حتی توزیع‌کنندگان محصولات (واسطه‌ها) باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند. البته این مبلغ در واقع از مشتری دریافت می‌شود و سپس توسط تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان برای دولت ارسال می‌شود. به این معنی که در نهایت مشتری یا همان خرید (مصرف‌کننده کالا) بابت خرید کالا مالیات می‌پردازد

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

براساس مفاد ماده ۵۹ قانون برنامه سوم توسعه، سازمان امور مالياتی كشور زير نظر وزارت امور اقتصاد و دارايی تاسيس شده؛ از جمله وظايف اين سازمان در راستای اصلاح و تحول نظام مالياتي و مكانيزه نمودن سيستم مالياتي كشور، اجرای قانون ماليات بر ارزش افزوده ميباشد؛ دلايل انتخاب ماليات بر ارزش افزوده در بين كشورهای مختلف متفاوت بوده است، که شامل موارد زیر میشود؛

  1. ماليات بر ارزش افزوده متدولوژی است كه چندين دهه از تجربه مثبت آن در ساير كشورها گذشته و مورد تاكيد اكثر كارشناسان اقتصادی و مالياتی بانك جهانی و صندوق بين الملی پول ميباشد.
  2. در بسياري از كشورها ضمن تامين بيشتر عدالت اجتماعي نسبت به سايرمالياتها، و بدون از بين بردن انگيزه سرمايه گذاري و توليد، درجهت افزايش درآمدهاي دولت بكار برده شده است. يكي از منابع اصلي درآمد دولتها ماليات است؛ دراقتصاد ايران نیز، به منظور كاهش اتكای بودجه دولت به درآمد نفت، مقرر شد تا سهم درآمدهاي مالياتي از طريق وضع ماليات بر ارزش افزوده افزايش يابد.
  3. بدلیل اینكه سيستم ماليات بر ارزش افزوده يك سيستم خود اجراست و همه موديان نقش مامور مالياتي را ايفا مينمايند، هزينه وصول آن پائين است
  4. با توجه به اين كه در اين ماليات، موديان براي استفاده از اعتبار مالياتي ملزم به ارائه فاكتور خواهند بود، زمينه برای شناسايی خود به خود ميزان معاملات موديان فراهم ميشود. در نتيجه، يك سيستم اطلاعاتي كامل از معاملات و مبادلات تجاري ايجاد ميشود كه علاوه بر شفاف سازی فعاليتهای اقتصادي موجب سهولت اعمال مالياتهای ديگر از قبيل ماليات بر درآمد و ماليات بر مشاغل ميگردد.
  5. به دليل مقطوع بودن نرخ اين ماليات، زمان قطعيت آن بسيار كوتاه بوده و مشكلات طولاني بودن قطعيت ماليات بر درآمد و ماليات برثروت را ندارد. بنابراين، تاخير در وصول درآمدهاي مالياتي به حداقل ميرسد.

نرخ مالیات ارزش افزوده چقدر است؟

ارزش افزوده از سال ۸۷ با نرخ ۳% آغاز شد و به مرور زمان این درصد افزایش پیدا کرد تا به امروز که نرخ مالیات ارزش افزوده به ۹% رسیده است . از این نرخ ، ۶% به عنوان مالیات ارزش افزوده و ۳% به عنوان عوارض ارزش افزوده تقسیم میشود.

گواهی ارزش افزوده چیست؟

احتمالاً شما هم وقتی در حال خرید یک کالا یا خدمت بوده‌اید با این مسئله روبه‌رو شده‌اید که بعد از دریافت صورتحساب از فروشنده متوجه افزایش مبلغ خرید شده‌اید. مبلغی با عنوان مالیات بر ارزش افزوده به فاکتور شما اضافه شده است. حتی اگر بسته اینترنتی هم خریده باشید، با این هزینه که به عنوان مالیات بر ارزش افزوده شناخته می‌شود و بر روی فاکتور رسمی اضافه می‌شود روبه‌رو شده‌اید!

این مالیات به تمام کالاها و خدماتی که در مقابل پول دریافت می‌شود تعلق می‌یابد. اما طبق قانون، افراد و شرکت‌هایی مجاز به دریافت مبلغ گزارش ارزش افزوده هستند که مجوز لازم آن را دریافت کرده باشند. این مجوز همان گواهی مالیات بر ارزش افزوده است.

درواقع گواهی ارزش افزوده یکی از عناصر تشکیل‌دهنده نظام مالیاتی است. تمام واحدهای اقتصادی که به تولید یا توزیع کالا می‌پردازند باید این مجوز را دریافت کنند. درصورتی‌که این کسب‌وکارها مجوز یا همان گواهی ارزش افزوده را دریافت نکرده باشند، اما مالیات دریافت کرده باشند مرتکب کاری غیرقانونی شده‌اند.

گواهی ارزش افزوده گواهی ای است، که مؤدیان پس از ثبت شرکت و اخذ کد اقتصادی میبایست حتما برای اخذ آن اقدام نمایند.

مدارک لازم برای ثبت‌نام و دریافت گواهی ارزش افزوده

مدارکی که برای ثبت‌نام و دریافت گواهی ارزش افزوده موردنیاز است شامل 2 بخش است:

  • مدارکی که برای ثبت‌نام اولیه ضروری است. این مدارک شامل موارد زیر هستند

  1. کد اقتصادی
  2. کپی مدارک اعضای شرکت (کپی‌های شناسنامه و کارت ملی)
  3. آگهی تأسیس شرکت
  4. وکالت‌نامه
  5. آدرس کامل سکونت پیمانکار
  6. آخرین تغییرات شرکت
  7. تلفن ثابت و همراه پیمانکار و مدیرعامل
  8. کد پستی پیمانکاری – کد پستی دفتر و در صورت نبود آن، کد پستی محل فعالیت یا منزل
  9. گواهی صلاحیت یا نام شرکت در سایت
  • مدارکی که برای مرحله آخر ارزش افزوده نیاز دارید

  1. نام بانک شرکت
  2. نام شعبه
  3. شماره‌حساب
  4. تلفن رییس هیئت‌مدیره
  5. آخرین تغییرات
  6. مدارک آخرین اعضا

نحوه و مراحل دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده

گواهی مالیات بر ارزش افزوده (بنابر تشخیص حوزه مالیات بر ارزش افزوده) که پس از پایان اعتبار آن، بایستی نسبت به تمدید اعتبار از حوزه مالیاتی اقدام شود، به بصورت ۶ ماهه یا یک ساله صادر میشود.

خریداران موظفند هنگام پرداخت مبلغ مالیات بر ارزش افزوده در صورتحساب فروشندگان، گواهینامه ثبت نام را از آنها درخواست کرده و پس از رویت آن ، و اعتبار تاریخ ، نسبت به پرداخت آن اقدام نمایند.

راهنمای دریافت ارزش افزوده

  • ثبت نام اولیه ارزش افزوده شرکت
  • دادن برگ ثبت نام اولیه همراه با مدارک فوق الاشاره (مدارک ثبت نام اولیه ارزش افزوده)
  • ثبت نام مرحله دوم پس از آمدن رمز عبور
  • دادن کلیه مدارک فوق برای اداره دارایی (اظهار نامه برای سه ماهه های سالهای قبل از تاسیس تا سالی که قرار است ارزش افزوده ثبت نام و گواهی صادر شود – برگ اولیه و مرحله دوم ثبت نام و شناسه کاربری و رمز عبور- نامه (به شرح زیر) – کپی کلیه قرار دادها برای ثبت نام مرحله آخر و صدور گواهی ارزش افزوده

مهلت پایان ارائه اظهارنامه مالیات ارزش افزوده هر سال در اخبار سراسری اعلام میشود.

نکات مهم درباره گواهی ارزش افزوده

  • افرادی که کسب‌وکارهای مختلفی دارند، دقت کنند که باید برای هرکدام از کسب‌وکارها به‌طور جداگانه گواهی ارزش افزوده دریافت کنند.
  • کسانی که شغل آن‌ها شامل مالیات بر ارزش افزوده است باید مدارک و صورتحساب‌های خود را تا 10 سال مالی نگهداری کنند.
  • دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده کاری زمان‌بر و نیازمند صبوری است. چراکه در فرآیند ثبت‌نام و تأیید مدارک ارسالی ممکن است چندین بار با مشکل عدم‌تأیید اسناد روبه‌رو شوید. بنابراین استفاده از خدمات مشاوره در این زمینه خالی از لطف نیست.
  • آدرس ارسال درخواست ثبت‌نام برای دریافت گواهی ارزش افزوده با سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق تفاوت دارد. برای دریافت گواهی ارزش افزوده باید در سامانه ir درخواست خود را ثبت کنید. برای دیدن جدول حقوق و دستمزد سال 99 که توسط نمایندگان کارفرمایان، کارگران و دولت تصویب شده مقاله حقوق و دستمزد را مشاهده کنید.

تمدید گواهی ارزش افزوده از طریق سامانه گواهی ارزش افزوده

بعد از اتمام تاریخ 6 ماهه یا 1 ساله گواهینامه ارزش افزوده این گواهی به‌صورت خودکار تمدید نمی‌شود و باید برای تمدید گواهی ارزش افزوده اقدام کنید. طبق قانون، همه فروشندگان کالا و ارائه‌دهندگان خدمات باید گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده خود را که دارای اعتبار کافی است به مشتریان خود نشان دهند یا آن را در معرض دید قرار دهند. مشتریان نیز باید برای مشاهده آن درخواست کنند. برای تمدید گواهی ارزش افزوده نیز باید مراحل زیر را طی کنید:

  • وارد سامانه گواهی ارزش افزوده به آدرس evat.ir شوید.
  • گزینه درخواست گواهینامه را انتخاب کنید.
  • در مرحله بعد، برای ورود نام کاربری و کلمه عبور که قبلاً در زمان ثبت‌نام دریافت کرده بودید را وارد کنید.
  • سپس فرم درخواست گواهینامه ثبت‌نام را می‌بینید. شماره اقتصادی را در آن وارد کرده و اطلاعات دیگر را تکمیل کنید.
  • حالا گزینه «دارای گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده هستم» را انتخاب کنید.
  • اطلاعات آخرین گواهی ارزش افزوده خود را وارد کنید.
  • گزینه ثبت درخواست را انتخاب کنید و از فرم درخواست خود پرینت بگیرید.
  • در نهایت کد پیگیری به شما اعلام می‌شود که می‌توانید از آن جهت پیگیری درخواست خود استفاده کنید.

5/5 - (1 امتیاز)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.